'Simple Moments are Sometimes the Best Moments'

if you like my blog, do follow me!

Sunday, January 30, 2011

372. Bubur Nasi Santan

Kalau hari Ahad, memang Mak isah masak simple je, rasa nak cuti jugak he he...

Dari pagi dah hujan hingga ke petang...nak jemor kain pun dah tak dapat, bertimbun-timbun kain baju yang telah dimesin belum lagi disidai.

I saw some cold rice which I put in the fridge the night before, so I just cooked 'Bubur Nasi Santan'. To eat it with I made the same appetizer that I have made in this post, 'Kerabu Sayur Masin'.

Bubur Nasi Santan




To prepare :

1. Cook into porridge some leftover rice (or rice).

2. When porridge is cooked, add in a packet of 'Cocolin' powdered coconut milk (already dissolved in water).

3. Add some thinly sliced ginger, 3 sliced garlic & some lightly pounded dried prawns (udang kering) in.

4. Add salt & ajinomoto to taste.

5. Stir well.

6. Serve hot with an appetizer.



p/s. Thank you for asking if Mak isah's headache was okay...and yes! Mak isah okay now!


Muahh..! & Enjoy your weekdays!



Cheerio.

Posted by Picasa

10 comments:

[tErOmPaH bIrU] said...

nyum! nyum! :D
bila tekak gik rasa gatal2 kit tok nyaman makan bubur ;P
makan ngan kicap manis.. wah lemak manis rasanya.. menyelerakan.. alu ingin hehe..

Sabahan Bloggers Club said...

Waaaaaaah....
Sedap ni. terima kasih kerana berkongsi resepi ya. kalau ada video buat resepi ni, mesti lagi senang nak follow cara-cara nak buat.

Puan Isah said...

Terompah biru - Ha ha...kiut nar ktk pun nyum nyum ya :p Pernah rasa bubur santan tok ka?

p/s. hmmm...mak isah sik tau nama benar ktk ko...so bole mak isah panggil ktk 'biru'? lebih manis... :)

Salam sayang

Puan Isah said...

Sabahan Bloggers Club - Sama-sama :) Thanks too for visiting mak isah here, it's an honor :)

Dah follow your blog pun & I've placed your link under my 'I visit these blogs'.

He he video tu kekadang lama dah loading kan, mak isah suka cara-cara lama mcm ni...tulis je.. :)

Keep up your good work!

nurshahadah jamal khiri said...

wah, sedaplah...thanks a lot..ni sy tengah masak untuk anak2..depa dh boring makan nasi

Zaleha said...

wah, sedaplah..

Zaleha said...

Wahh..sedapnya..ni tgh msk ni..untk anak2. depa dh boring mkn nasi

Zaleha said...

wah, sedaplah..

Isah J said...

nurshahadah jamal khiri - terima kasih, salam kenalan & selamat mencuba ya :)

Isah J said...

Zaleha, terima kasih :)