'Simple Moments are Sometimes the Best Moments'

if you like my blog, do follow me!

Saturday, January 14, 2012

434. Paku Tumis Belacan

One of the food that I ate on Boxing Day was this. Sayur Paku. That costs RM6.50. This is one of the vegetable menu that they serve at Permymall SCR Express in Miri. Rather expensive for a plate of vegetable?



Down here is a plate of the same vegetable dish called ' Paku Tumis Belacan' and this is worth RM5.

I bought 3 tompok for RM5 but selling at RM2 for 1 tompok. Bring home and cooked it myself. Wah, puas makan & makan panas-panas he he...

.
Cheerio.

p/s. This year 2012, Mak isah finds nak makan luar (eat out) memang mahal!


12 comments:

Small Kucing said...

la...dah lama tak makan ni..rindu pulak

Puan Isah said...

Small Kucing - Kat semenanjung byk tak sayur ni?

mira said...

mama isah.. i know rite? ive been working for two years now.. and skrg jarang makan luar unless its with family.. terasa pulak bila duit tu terbuang for expensive food.. i dont really mind if the food is worth it.. hehehe.. but pucuk paku for rm6.50 mahal la kan.. :( i rather kutip paku sendiri.. hehhehe..

[tErOmPaH bIrU] said...

Paku Tumis Belacan.. yummy~ yummy~ ;D
kat pasar Miri payah dikit nak temu sayur Paku/Midin yang benar2 fresh dan chantek.. bila tangga nya agak-agak malu dan tidak bermaya ya rasa 2-3 jak nak meli.. dah la mahohei hihi..
ya mudahnya.. bila weekend, Biru ngan keluarga berambeh ke kampong (Bekenu) then bercarik la sayur2 kampung gitok dan makan puas2.. kat kampong murah.. seikat RM1.. ada masa nya seikat RM2 pun banyak :)

Puan Isah said...

Hello dear mira,
Correct, kalau food expensive but worth it, mak isah pun don't mind la..
These paku that mak isah cooked was bought by hubby who usually went up to the rural like Bekenu or Niah. Cheap there..RM1 for 1 ikat jer.

Kalau kutip sendiri lebih baik, fresh dan no money spent he he..

Have a lovely Sunday my dear :)

Puan Isah said...

Du hal cdak Biru tok orang Bekenu...auk la area Bekenu, Niah & Beraya la tempat hubby Mak isah beli sayur Paku tok, murah, RM1 jak. Mun di pasar nei da murah atau banyak.

Sedap kan Biru, masak terus makan panas2 he he...lebih2 lagi mun nasi panas!

Cnei tuju Biru & keluarga hari minggu cam tok, gi Bekenu gik?

hugs

Nur68 said...

Assalamualaikum Mak Isah

Awal pagi dah nanga sayur pakuk tuk, alu digeruk2 kamek jak rasanya...di kuching tuk esp area Samarahan agik murah2 reganya tambah2 lagi bila musim ujan, nang byk org berjual. It's my favourite...kadang2 makan cam ya ajak,..hehe

Kamek nang jarang makan diluar cos kamek tok cerewet...hehehe tp nang menarlah makan diluar kinek tok nang mahal..

Resepi tiramisu yg kamek polah dlm blog yg senang ajak..kelak kamek share resepi ngan kitak k..

Have a lovely day MI...hugss..

Yee Ling said...

Yummm..i like this dish but I never cook it. Afraid the outcome is bad..hehehhehe

[tErOmPaH bIrU] said...

auk, Biru asal org Bekenu :D
mak ngan ayah Biru duak2 asal dr Kpg Janggalas tapi ncarik rezeki ngan berumahtanggak di Miri tok :)
Paku Tumis Belacan nang nya sangat menyelerakan dimakan panas2.. dengan nasik panas~ panas~.. ada gik ikan goreng kembong fresh.. ada gik ulam pucuk gajus ngan sambal belacan.. sambil duduk bersilak.. haha jauh dah Biru beranggan ;P
hujung minggu tok tek sik da Biru & keluarga balit kampong.. ada kwn Biru pindah rumah dr KL.. yalah nulung nya apa2 yang patut :)

Puan Isah said...

Nur, digeruk2 LOL..tetak mak isah maca eh. Nang lapar jak bunyi Nur tok waktu nangga blog mak isah he he..

Samarahan? kitak diam ranto nei dikuching? Hubby mak isah dari Tabuanjaya, setahun sekali mek duak gi kch melawat mak mertua mak isah.

auk bena..makan luar mahal. mak isah makan luar bukan mak isah keluar duit he he..kenak 'chea' hubby & the girls selalu nya.

auk, jgn lupa resipi tiramisu.

wahhh mak isah dah ada nickname 'MI' sukaaaaaaa...

salam sayang

Puan Isah said...

Yee ling, simple je ni, tumis dengan grounded small onions, garlic, belacan & chillies je..

Don't be afraid la, mesti dapat makan punya :D

Have a nice day!

Puan Isah said...

Biru, kpg janggalas, wah tok first time MI dengar nama kpg tok. Du hal asal org bekenu..nice to know :)

ha ha..lalu la biru beranggan..sampei berulam pucuk gajus eh, sooo cute!

MI harap kwn biru dah okay dah pasal pindah randah nya..thanks to you :)

hugss