Another of my sister-in-law's recipe.
Ayam Masak Rendang
Bahan-bahan :
1 ekor ayam di hiris sederhana besar
Lengkuas 2"
Serai 2 batang
Bawang Benggali 2 biji
Cabi Kering di blender awal, 2 sudu makan atau ikut rasa
Sedikit Cili padi 15 atau ikut rasa
Kerisik Kelapa 2 sendok besar
Pati santan 2 plastic atau 2 paket
2 keping asam gelugor
Daun Kunyit 5 helai
Gula secukup rasa
Garam dan Ajinomoto secukup rasa
Lengkuas, bawang, serai, cili padi di blender. Didihkan kedalam kuali dengan api sederhana untuk beberapa minit. Masukkan cabi kering, gaul. Masuk kan ayam dan santan. Besar kan api sedikit. Masak hingga ayam masak sambil di gaul sekali sekala. Masukkan kerisik. Gaul. Masuk kan daun kunyit yang siap di hiris. Masuk gula, garam dan aji secukup rasa.
Hidang dengan roti atau nasi.
1 ekor ayam
Bawang Benggali, Lengkuas, 2 batang serai
Cabi kering yang telah diblender
Bawang, lengkuas, serai, cili padi di didihkan didalam kuali
Masukkan ayam, santan dan cabi kering ikut rasa pedasnya
5 helai daun kunyit di hiris halus
Masukkan kerisik kelapa,gula, garam dan aji mengikut rasa, 2 keping asam gelugor
Setelah masak tuang kedalam bekas dan biar sejuk
No comments:
Post a Comment